Skip to content

The Death of a Polish Princess

Still: Olaf Nagtegaal (olafnagtegaal.nl)

Het is een vroege ochtend in een verlaten Utrecht. M rijdt door de stad. Waarheen weten we niet. Ze wil deze vrouw niet meer zijn; ze laat haar vorige leven achter zich en rijdt een nog onbekende toekomst tegemoet. Ze ontdoet zich aarzelend van haar verleden.

Haar vlucht wordt bruut onderbroken door vreemde visioenen van zichzelf in andere gedaantes; manifestaties van haar eigen twijfels. Ze probeert eraan te ontsnappen, hen geen aandacht te geven, maar ze kan niet om zichzelf heen. Ze moet voor eens en voor altijd met haar twijfel afrekenen. Wat al die tijd diep in haar onderbewustzijn opgekropt zat komt er in één keer uit.

De twijfel dreigt zich meester te maken van M, maar als ze de derde personificatie van haar twijfels tegenkomt neemt boosheid het over, en besluit ze het heft in eigen hand te nemen.

Een nieuwe M ontwaakt. Een M die ze nooit achter zichzelf had gezocht.

Ze is herboren. Ze is eindelijk zichzelf. Ze neemt het heft in eigen handen.

Ze is sterk. Ze is vrouw.

Niemand heeft meer iets over haar te zeggen.

De vrijheid die zich van haar meester maakt brengt haar het hoofd even op hol. Alles is nu mogelijk. Ze laat zich helemaal gaan. Maar wanneer de rust in haar lichaam is wedergekeerd blijft een warme gloed achter. Ze heeft het juk van haar vorige leven afgeworpen.

regie & scenario Jaap Evers met Jamie Grant, Remy Tilburg, Astrid Claessen, Belinda van der Stoep, Marije Loermans, Duncan Meijering regieassistentie Nasja Covers muziek Ewa Saras, Marysia Saras (Oneggdop Fernando Barrientos production design Selien Wulms kostuumontwerp Roxanne Mion visagie Erin Stoffer sound design & mixage Bart Jilesen vfx & titelontwerp Niels Gielingh opnameleiding Gerben Breur assistent opnameleiding Nicole Dittmar producent Mathijs Jorritsma, Eva Geurdes (MEGA Films)